Vintern vs våren

VINTER

Ja vintern känner ju de flesta till hur enormt kallt mörkt och blåsigt det kan vara ,vintern visar verkligen sin hemska sida...det finns dock höjdpunkter då det är blå himmel och några minusgrader och de knarrar under fötterna..det är mysigt och snön bidrar till lite ljus så man har får lite energi för att klara den korta dagen innan mörkret tidigt på dagen tar över.

Hur kommer snö till då kanske det undras ???

Snöflingorna växer till av iskristaller som klumpar ihop sig på vägen ner från molnen. De kan bestå av 1-1 000 iskristaller.

En iskristall är någon millimeter stor och innehåller miljoner miljarder vattenmolekyler. Den föds uppe i molnen som en sexkantig kristallplatta kring någon smutspartikel. Kristallen växer när den passerar genom den kyliga luften. Ju kallare det är, desto snabbare växer iskristallen. Olika temperaturer gör också att kristallen växer till på olika sätt. Under -15 grader bildas nya armar på kristallen, som en stjärna. Över -15 grader bildas nya sexkantiga plattor på armarna.

Eftersom iskristallerna tar olika vägar, blir de alla unika - precis som vi människor.





VÅR är en av de fyra årstiderna, som på norra halvklotet  enligt årets kalenderindelning  brukar omfatta månaderna mars april maj , och på södra halvklotet brukar våren enligt kalender omfatta månaderna september oktober november

SMHI definierar meteorologiskt vår som när dygnsmedeltemperaturen är stigande och över noll grader i minst sju dagar, förutsatt att dessa infaller efter den 15 februari. Denna definition gäller dock enbart i Sverige  då årstiderna inte ser likadana ut i andra delar av världen.  Enligt kalenderindelningen av året börjar våren i Sverige den 1 mars, oavsett väder.

Detta är ett härligt vårtecken som ja tycker är helt underbart att se,då är verkligen våren kommen,inte att förglömma snödropparna oxå :)


Ankomsten av vissa flyttfåglar  brukar av många anses som tecken på att våren har kommit. I Sverige är bla sädersärla ett typiskt exempel på ett sådant vårtecken. Andra vanliga saker som anses som vårtecken är islossning  och att snön  som fallit under vintern smälter, vilket ibland kan utlösa vårfloder,  .och som varje år rapporteras om och militär byggar sandvallar på utsatta ställen,och man tänker till nästa år ska vi förhindra detta ,och så står man där ändå handfallen ,naturens makter äro mäktiga :)

Detta känner ja ger en bra avslutning, som ger rubriken lite mer djup ,kampen mellan vinter och vår :)






Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0