Den onde och gode

Nu har hösten verkligen kommit i sin fas...kallare blåsigare...regnigt..sån tur att man kan njuta av värmen inomhus...en promenad trots allt i höstblåsten kan vara skönt, med en god bit mat ..el th

Men i måndags...fick ja ett fint tillfälle..en chans och av rubriken kan ja ana att ni är nyfikna??Självklart ska jag stilla den...Den ONDE...kan jag nog kallt säga INTE är uppskattad av speciellt många.



Spansk skogssnigel populärt kallad mördarsnigel är en art i familjen skogssniglar...Arten sprids framför allt  genom att ägg och sniglar följer med transporter av plantor, jord och trädgårdsavfall.

De är beroende av hög luftfuktighet och därför mest aktiva om natten eller dagtid vid regnväder. Vid torka håller de sig i hålor i marken. Under längre torrperioder decimeras populationen kraftigt....

Den spanska skogssnigeln har en stor fortplantningspotential genom att den bland annat är hermafrodit, alltså tvåkönad. Normalt parar sig sniglarna med varandra och utbyter då spermier, men den kan också befrukta sig själv. En annan orsak är att den producerar stora mängder ägg. Det kan räcka med att en enda mördarsnigel, eller till och med ett enda ägg, kommer till en ny plats för att en ny riklig population ska uppstå. 

Det finns flera sätt att bli av med spansk skogssnigel. Det effektivaste är att klippa huvudet av snigeln. Andra metoder är ölfällor, att samla sniglarna i kärl och hälla över kokande vatten, att frysa ned sniglarna  eller att med salt vilket gör att de torkar ut och dör.

Det finns även djur som i vissa fall äter mördarsniglar, som  igelkottar ,grävlingar vildsvin och vissa fåglar, speciellt myskanka som har snigeln som favoritföda.


Myskand

Mysanka främst unga är de som äter mördarsnigeln. Mysanka är ursprungligen från mexico tillhör arten andfåglar.



Den GODE då???...jag tror efter koll att detta kan vara Vinbergsnäcka efter ha studerat bilder...

Ansiktet består av munnen, som går ner en bit under ansiktet och är format som ett T samt av fyra "tentakler" eller "horn". Vissa tror att alla fyra är ögon, men det är fel. De två långa spröten är ögonen (man ser tydligt de svarta pupillerna. De har förståss ingen iris), som bara ser tydligt på centimeteravstånd. Snäckan drar in ögonen om de nuddar vid något föremål. De två korta är känselspröten, som känner bla dofter. De kan också dras in.

Ansiktet består av munnen, som går ner en bit under ansiktet och är format som ett T samt av fyra "tentakler" eller "horn". Vissa tror att alla fyra är ögon, men det är fel. De två långa spröten är ögonen (man ser tydligt de svarta pupillerna. De har förståss ingen iris), som bara ser tydligt på centimeteravstånd. Snäckan drar in ögonen om de nuddar vid något föremål. De två korta är känselspröten, som känner bla dofter. De kan också dras in

Skalet använder snäckan till att skydda sig från olika djur och från kyla och torka. Skalet består av kalk och sitter på snäckan redan från födseln. Det växer i takt med snäckan ända tills kroppen har vuxit klart, då stannar även skalet ,och just  skalet är en del av deras kropp och går inte att ta loss. Skalet är det som främst skiljer olika arter, eftersom det kan ha helt olika form, storlek och färg. På vintern gräver snäckorna ner sig och bildar en kalkvägg i mynningen av slemmet, sedan håller de både värmen och fukten inne.

Vad ska man säga...vilka kontraster, vilka skillnader, att inte vara omtyckt och att en annan beundras.


RSS 2.0