En piga eller gubbe?

Ja hoppas och tror att tidigare "kunskaps lektioner" av humlan och sälgticka ,gjorde det hela kul och det är väl aldrig fel att få veta lite på ett lättsamt sätt vilka fina egenskaper de har ,vilka funktioner de består av. Den allra minsta varelsen som ja och säkert många med mig tycker är fin ,är Nyckelpigan.



Det är inte lätt att få en bra bild,men bakgrunden, det gråa blev rätt smakfullt till nyckelpigan,om jag får säga så.

Lite om denna fina insekt då...hör till arten skalbaggar  Det finns cirka 65 arter i sverige, och mer än 4 500 i hela världen,inte dåligt må ja säga. Nyckelpigornas klara färger kan ses som en varningssignal. Skalbaggarna kan nämligen avsöndra en gul vätska från benens leder, en vätska som förutom att den är giftig också har en besk smak. Vissa rovinsekter och fåglar äter dock ändå nyckelpigor, det är ju helt otroligt med sitt utseende att på flera sätt , ha sån fördel att kunna få andra frukta..denne lilla krabat.

Färgen varierar, oftast ingår några av färgerna svart, rött, gult och brunt....färglatt med andra ord.De flesta nyckelpigor lever av rov. Bland större arter är bladlössen det vanligaste bytet, mindre föredrar ofta sköldlöss.

Det som gör nyckelpigan unika, de fyller en viktig funktion, ur ekonomisk synpunkt... det finns nåt som kallas "biologisk bekämpning"  som är en metod... att bekämpa skadedjur ,skadeväxter svampsjukdomar  med hjälp av andra djur och växter som hämmar den förra artens fortlevnad och/eller spridning.

Några exempel på djur som används i detta syfte är bl.a. nyckelpigor som äter bladlöss , fördelen med biologisk bekämpning är den att metoden inte lämnar några giftiga rester efter sig samt att de djur/växter som bekämpas har betydligt svårare att bygga upp någon form av "resistens"

Resistens betyder motståndskraft och syftar oftast på levande organismers (som i alla former kan, skada )  förmåga att överleva påfrestningar de utsätts för.

Inte dåligt ,vad en hel del som ja INTE visste om den lilla varelsen och dess stora och viktiga, funktion och betydelse.

Spader hjärter ruter eller klöver






Det är ju välkänt att dessa ikoner utgör en  viktig del i massor av former i kortspel såsom patiens och poker mfl. Det är ju rätt festligt att dessa kort kan vara så populärt,och ger utrymme för mycket skratt,list och kyla. Det finns dock ett hemligt vapen hos mig och det kan ja säga , jag skulle vilja se vilka kort som kan spöa mitt par.Vilket par undrar ni nu?Kan säga att det är inte ens dessa färger...mitt par består av , här har ni dem.



Mönstret på klövern är ju helt fantatiskt.. tre pilar i olika riktningar kanske lite grann  som i livets öden och äventyr....detta är vad jag skulle vilja säga är en  riktig turklöver.Vid närmare eftertanke hade jag en klöver till som bidrar till mitt starka par i kort ,helt oslagbart. : )


Överraskning runt hörnet

Idag var det en riktigt grå dag ,regnet hängde i luften, man blir ju inte pigg ,vad hände med sommaren, kan man tänka Nåja såna här dagar är ju ibland oxå, nämnde ju att fantasin får man hålla upp då och då via tidningar,och annat som kan få ens kreavitet att slås på, ibland kan det vara helt stopp.

Jag kände bara att den här dagen får inte sluta, grå trist med regnet som droppar om vartannat. Så jag gick till mitt "smultronställe" alldes i närheten.av där jag bor....." smultronställe " kallar ja det, för det är såå mycket liv ,och bara ta emot och se och njuta av alla intryck,härligt må jag säga,..I kamp med att små droppar föll så var det som jag blev hörsammad.

Gick och spanade lite och vad skådar mitt öga ,en stor vit fjäril,som för tillfället fick en liten vila vid en blomma , innan nästa flugtur,jag tackade med stor respekt och tillfredställelse.. kunde lugnt och stilla, ge den en chans visa från sin bästa sida.



Ja kände bara en otrolig lycka att en sån grå dag vädermässigt blev rena solskensdagen.Bara tacka och ta emot...gick vidare och spanade,skulle fota en annan sak...men jag kunde som den detaljälskande person jag är...INTE låta bli,se hur långt ja kunde låta kameran gå nära denna varelse, som ja haft under tidigare inlägg ,håll om med om att detta är ju mäktigt, inkl vattendropparna...på bladet.


Funktion efter liv

Vid slutet av en promenad i skogen så märkte ja nåt som fick mig lite nyfiken ,det satte i en intressant formation på trädet,nu visar det sig att trädet inte hade nåt liv,delvis avhugget troligtvis av människa el djur. Det ja lyckades lista ut efter kollat på internet var en svamp som heter Sälgticka  

Tickor är svampar som man framför allt hittar växande på träd, levande som döda. En del växer dock på marken. Det finns ca 200 arter tickor



En del tickor bildar " Mykorrhiza"  och man kan säga att det är en form av sammarbete där svampen och trädet drar nytta av varandra genom att komplettera varandras näringsupptag ur marken. Svampen bidrar med kväve- och fosforföreningar till trädet medan trädet i sin tur bidrar med sockerarter till svampen.

Många tickor har haft betydelse för människan genom tiderna, och vissa har det än idag som tex. Fårtickan som är en utmärkt matsvamp.  Fnösktickan har även använts som blodstillande medel. En del tickor används till färgning av garn, tex. Lystickan  som färgar garnet lila eller Altickan , som ger en gulbrun till orangebrun färg åt garnet. Rätt mäktigt av naturen kan åtstadskomma detta på egen hand.


Värmande

Äntligen lite sol idag,vilket tråkigt väder det varit.Igår var jag på lite upptäcksfärd...runt i närheten.Men regnet hängde tuuungt i luften,sen var det lite småkallt blåsigt,liksom inget liv. Ville hitta nåt värmande igår,men igår var det bara gilla läget...inget av liv igår,som de tidigare upptäcksfärderna gett. Trodde jag...i ett träd som skänkte mig skydd så fanns det nåt, en färg en glöd och det gjorde mig glad.



Nåt som gör mig glad,är NI som följer mig och kollar in min sida , ni som kommer med fina ord och komplimanger ..om ni visste vad det gör mig glad. Det får mig verkligen levande, att NI uppskattar mina öden och äventyr på denna sida.Från början visste ja varken ut eller in med denna sida ,men denna skapelse och födelse av denna sida...har gett mig SÅÅÅ mycket och det är NI anledning till...så STORT TACK !!! Ni är bäst !!!

Jag hoppas NI vill fortsätta att följa med mig...på öden och äventyr *L*...och undrar ni och vill fråga om nåt så bara hör er.Så en liten present till ER är på sin plats, en sak att vila ögonen på .


Det vilda och runt omkring

Sommar sommar...vad ska man säga?Visst har varje årstid sin tjusning...men sommaren med sin värme och skinande sol,blanka vattnet som inbjuder oss att ta ett dopp ,känna en stunds svalka...kunna sträcka ut kroppen...bara flyta med..ja men visst är det sommaren i ett nötskal 

Med inbjudande blå himmel ,att bara ligga att titta upp på..se de vita fluffiga molnen som här och var har sin plats på himlen. Vem har inte funderat ,när man var barn,tänk om man kunde sitta på molnen och titta ner...vilken känsla.

Har ju tidigare nämnt naturens hus med sin närliggande natur en riktig upplevelse...väl värt ett besök...det är ett ställe nu i sommartid som jag mer än gärna ofta besöker ...det ger mig en härlig känsla, bara koppla av känna hur ens själ blir  fullt laddad av ny energi.

Det som kan vara tjusningen med naturen är det goda som det oxå kan ge...blåbär lingon och annat som vi mer än gärna tar emot med öppna armar.Igår fick ja en chans, när mina ögon såg denna skönhet, att kunna ta del av naturen av egen kraft kan erbjuda.Behöver jag säga att den smakade alldes underbart. : )



Det som skådade mitt öga förutom de underbara bären...är oxå bland de minsta varelserna ,men ack så kreativa,riktiga arkitekter,, helt otroligt att se och bara försöka ta in och förstå hur de bär sig åt ..är helt fenomenalt, vad jag talar om? Det är bara se och beundra....



Nästan som att vara i en del av nätet : ) ,ibland har man tur att kunna få uppleva sånt ögonblick




Inte så lätt att se med solen framför sig,men  hoppas mönstret på spindelväven går att se : )


Vid kanten och lite annat

Gick en liten tur i förmiddags och strosade ,det är så härligt med sommaren bara känns helt underbart ,bara att njuta...människan behöver ljus och värme...och det är en årstid att fullt njuta av. Hittade en underbar blomma vid en mindre vägs kant , som gav ett härligt färglatt intryck



Jag är ju en person som älskar detaljer,som gillar när bilden ger utryck och talar för sig själv.Liten kick får man av det, skön känsla, och självklart är det oxå fint på hela blomman i det här fallet , inte bara detaljer, tycker det är bra och rätt  kul fota från alla vinkar och håll nära och en liten bit ifrån...dvs leka lite med kameran. Det gör inget om man tar flera bilder...det är ju det som är kul att fota och sen när man kollar bilderna ,kanske nån var för närma ,att det blev suddigt osv...snett...bara ta bort....det är ju tur att med dagens kameror,att kan man ta bort bilder man inte vill ha. Hur skulle det se ut annars vågar ja inte tänka på *L* 

Lite annat då....jag vet ej om ni minns att ja hörde av mig till svenska turistbyrån i örebro..med ett par förslag jag hade till foton, men har ej hört från dem ,brist på intresse el semester ? Ingen aning ,men har gjort ett försök...iallafall,och vem vet det kanske kommer längre fram.Mitt motto är att VÅGA ,framförallt  ingen ide är för dum eller konstig...då vet man ju inte hur det kunnat blivit.

En annan sak är ju att ja på svenska spel.se  lämnade ett bidrag till sommarfoto,hur det har gått ? Nja...tror kanske att jag kom för sent i den tävligen, den verkar ha hållt på ett tag, .......4 röster *hehe*...inte riktigt min tanke *L*..mer kan jag väl få ?? nej  men seriöst är det kul att den typen av  tävlingar,...bar kul ...att så många som möjligt får chansen att kunna uttrycka sin fototalang, och andra får en chans bli inspirerad  och kanske vilja börja fotografera, Bara och upptäcka och in i fotodjungelns stora och vilda miljö *hehe*.

Vill betona lite..grann, det är inte bara bilder på djur och blommor...jag har som drivkraft just nu. Är öppen för allt..och sommaren är lååång och det kommer mer somriga bilder och annat trevligt ,det är lite grann av min undertext till min BLOGG ..bygger på  "En spännande fotoresa med inblick,tankar och funderingar,och med njutning för livet"
 

Som avslutning på denna blandning av funderingar och tankar kommer en liten fröjd för ögat.



 

En liten stund

Var till mitt smultronställe...idag. Om jag kunde fått flera, att fått uppleva samma sak som ja fick idag. 

Det är ju ingen hemlighet att jag gillar humlan....med sin färg och form.Har ju haft en liten dröm att kunna få till en fin bild på denna fina varelse. Det är ju ingen lätt grej precis.Med sitt farande mellan blommorna

Men ja tror mina böner blev hörda i dag : ) ,  fick syn på en humla..och följde den med minsta försiktighet,och hänsyn.Det som ja betonat i mina tidigare inlägg. Här är en del av resultat av mitt och humlans samspel,att respekten och lugnet fanns.
 

Jag hörde tom surret av vingarna som vibrerar...helt mäktigt.



När fotot togs var den ca 10 - 15 cm från mitt ben. Helt otroligt, inte ett dugg var den inte störd av mig.



Denna färglada ,men lite skygga fjäril, ville ha min uppmärksamhet..inte är jag, den som tackar nej,till dennes posering på blomman.

Charmig på sitt sätt

Nåt som är somrigt tycker jag,se humlan på nära håll och får man den möjligheten...så kan man se den jobba...och suga åt sig lite nektar ...från blommornas sporre. De är fascinerande på sitt sätt och med sin form och mönster. Klart är att som en dröm få komma en humla så nära det bara är möjligt få in ett fint foto.

Charmen är ju att det är liten utmaning att kunna få in ögonblicket...att  fotografera, med tanke på är den är inte still speciellt länge från blomma till blomma.

Men självklart är det viktigt med hänsyn och visa respekt även till de små djuren.Samspel mellan mig och humlan...är ju superviktig. att kunna vara stilla ,samtidigt visa hänsyn till humlans funktion och inte störa den, att vara för närgången.



Jag letade upp lite fakta,och det är en hel del man inte vet om humlan,ganska lite faktiskt , jag fick mig lite lärdom om humlan.Fakta kan vara lite vid första inblicken, lång tråkig osv,men ja ska på ett lättsamt sätt berätta lite om hur den är och fungerar.

Det man inte vet att det finns 39 arter av humlan inkl 9 arter av en humla som kallar sig snylthumla.  Humlan är varmblodig ,har en kroppstemperatur på mellan 35-40 grader, nästan som hos oss människor. Om temperaturen ligger under 30 grader vid bröstpartiet  får den värma upp sig genom att aktivera de stora vingmusklerna. Vingarna vibrerar  och man kan höra ett brummande ljud från den stillasittande humlan.

Humlor har som getingen en GADD ,den  syns dock nästan inte på grund av den ludna bakkroppen.Till skillnad från getingen har humlan nåt som kallas " hulling " som är  en bakåtvänd spetsig tagg och dess syfte är förhindra att den kroppsdel som stuckits in i något ska glida ut samma väg.

 Men humlan ska vara rejält uppretad innan den sticks. Giftet är mycket svagare än till exempel biets och det känns mer som om humlan bränns

Nåt som förvånade mig är att humlan har en tunga..ja det är sant. Det finns två arter som har kort och lång tunga.Denna bild är dock inte tagen av mig,( i wish )



Men vilken bild att kunna visa ..det ser ut...imponerande , hur den drar åt sig nektar eller som det heter polinerar ur en blomma som är ganska djup. Vissa korttungade humlearter, i Sverige framför allt en sort som heter tjuvhumla, kryper inte in i blomman på långa djupa blommor utan biter i stället hål i sidan på blomkalken.Passande namn så att säga vilka tjuvar  : )

Den har två magar ,en vanlig och en honungsmage som kallas kräva,där nektarn samlas. När den delen är full så tar den stor del av bakkroppen.En humla kan flyga med en last som är lika stor som dess vikt. Wow ..det är inte dåligt.

Dess funktion är viktig,de är största spridarna av pollinering , som är sexuell befruktning som används av en mycket stor majoritet av växtarter. För djur som bin och humlor är blommor sexuellt attraherande. De små pollen  hos växterna motsvarar djurens sädesceller. Detta är befruktingsceller som är specialiserade på spridning och förflyttning. 

Jag måste säga att jag fick veta en hel del om humlan, men så mycket, ja inte visste om denne,och som blev en glad överraskning.Slut på biologilektionen  : )


Vatten i all sin prakt

Efter regn kommer solsken ,heter det som brukligt i ett ordspråk. Så härligt att efter regndropparna fallit och solen torkar med sina varma strålar allt runtomkring ,så syns de underbara dropparna av vatten som blir kvar på blad ,grässtråna,..riktigt snyggt måste ja säga...en blomma fångade min uppmärksamhet i sin form och mönster ,givetvis med fina droppar som en påminnelse av det som skedde för ett ögonblick tidigare.


Somrigt

Det fina med sommaren är allt liv som finns runt om oss ...solen skiner,växter sträcker på sig och visar hur färglada och granna de är.Alla djur.....gör sina upptäckter och äventyr i en grönskande miljö , njuter av atmosfären precis som oss människor.

Nåt somrigt för mig är fjärilen...som flyger omkring nyfiket...med sin ståtliga vingar, landar för en stunds vila mot nya mål och utsikter.Tur för mig där ja stod blickstilla att jag fick mig till skänks en trevlig syn.


Närmare än vad man tror

Kände att i dag var det en speciell dag...det regnade inte (hehe),har nästan varit galet mycket regn,kanske behövs med tanke på allt som är torrt i skog och mark.Men känslan...vill ju ha lite nya sköna foton...förgylla denna blogg,med.

Då kom ju undran och funderingen vart ska jag gå? Härom dagen såg jag en blomma som jag ville fotografera,men tänkte...hmm, kan ta det snart ,vid ett annat tillfälle. Sagt och gjort , gick tillbaka dit i dag.

Vad jag inte visste var att den platsen jag hittade blomman på,var rena himmelriket , så mycket levande jag fick möjlighet.att upptäcka...växter,smådjur i  en samlande symbios.

När möjligheten finns, att få en fin bild och man håller på och koncentrar sig och man kollar hur bilden i kameran blev precis i ögonblicket efter...så är det nästan man blir skakis...det blir som ett lyckorus...iallafall för min del, det gör de hela så unikt, så spännande.

Vad är då anledningen?

Detaljer,...färg form och mönster, så mycket liv att bilden talar för sig själv.Det ja fick se och uppleva idag, var ett smultronställe ur ett fotoperspektiv : ) och var inte mer än 20-25 meter från där jag bor.




Vad ska man säga? riktig sommarkärlek : )



Regn regn regn

Det är verkligen trist väder ,regnet strilar ner i oförminskad styrka och det är helt otroligt vad mängder det finns där uppe i bland molnen. Men ja vill hävda att regn kan bli en riktig hjälp om man vill ha en grym bild. Det är ju såna här tillfällen man man blir så himla glad när en del av naturen finns till hjälp. 


Händer saker

Det som är roligt med fotografering...är att man söker lite utmaningar och idee´r. För min del har jag hört mig för till turistbyrån i örebro om del av mina foton som är fotat i örebro som ja tycker borde uppmärksammas mer ...vid naturens hus och rynningeviken,mycket fina ställen.Det är ju värt ett försök iallafall,vem vet..*L* 

Har oxå antagit en utmaning på svenska spel hemsida där det är en sommartävling om finaste sommarbilden..och det är bara lyfta på hatten för våra duktiga fotografer runt om i landet.

Jag funderade en liten stund vilken bild som kan vara den bild som jag kan vinna med ; ) ,nej seriöst men som ja hoppas kan få röster och ge mig en plats med chans vinna kameran NIKON D9 ,ett NIKON AF-S 35/1,8 G Objektiv .Vilken dröm det vore vinna och vilken skjuts i karriären som fotograf. Bilden jag valde är denna som får representera mig.



Håll tummarna för mig,återkommer i båda fallen med det senaste. Lita på det  : )


Det man inte tror

Ibland kan man få lite olika ideér att  fotografera , vid första tanken, tänker man ,hur kan detta bli som foto? det är ju det som är tjusningen att våga pröva olika ideér, miljöer.

Vågar man inte ,och tänker kanske inte blir bra,då vet man ju inte hur det kunde blivit.

Ut och utforska det fina vi har i natur och allt runt omkring. INGET är dumt eller konstigt,det enda som sätter stopp är ens egna fantasi och begränsningar.

Det som är charmen  är att när man ute och spatserar,är tiden går undan ,har det redan gått tre timmar? i bland kan oxå krafterna göra sig påminda,lite påfyllning av energi kan behövas .Så är det är alltid bra att ha nåt med, att kunna sitta ner känna hur det fina vädret med den lätta brisen känns i ansiktet och man kollar på nytagna foton,det är skön känsla, innan man går på nya upptäckter.

Lite av mina idee´r har jag fått höra blivit lyckade.Vilket ger en sporre att prova utforska olika ideér.För mig så är ju den största kicken eller känslan när bilden ger utryck och kan tala för sig själv.







Det är foton som ja är mäkta stolt över,om man får säga så.Det roliga är man blir glad och känner den härliga  tillfredställelsen,när man ser resultatet av en idé,och är stolt och nöjd.


En hjälte

Kvällen 2009-06-25 fick ja en chock,att  se på nätet att  MICHAEL JACKSON,har dött.Min reaktion att försöka förstå och inse att "THE KING OF POP "gått bort, den ville inte infinna sig.

Måste vara ett fel,falsk ryktesspridning...att han är död,nej det går inte, det är kan inte vara så.

Vart än man vände sig ...europa usa asien sydamerika överallt sa alla samma sak.Den store har gått ur tiden,han skulle ju göra en sista turne och han verkade trivas och satsa på den som ett STORT farväl från honom till världen.

För mig var MICHAEL JACKSON..den störste...inte bara en artist ,utan en person , en människa med en enorm engagemang.. ".we are the world " för svälten i afrika...." earth song " för få oss att vakna upp hur vi behandlar vår planet, "heal the world" för att visa kärlek till varann över gränserna runt om i hela världen.Han om nån ,med sina texter att få oss att vakna upp...att känna ..att man som person...är unik och alla på sitt sätt

Hans karriär som började med Jackson Five,den lilla killen med den stora rösten och hans förmåga att kunna dansa.När han utvecklade sin "Moonwalk", hans påkostade videos,hans scenshower, det finns mycket mer man kunnat skulle skriva, men jag tycker det mesta talar för sig själv

Tyvärr fanns det baksida om Michael Jackson ,i den bemärkelse..att han var konstig ...att höll på med barn..osv osv.,som nåt slags freak att han blev dömd  av andra ..för nåt han inte gjort, anklagelser om saker som inte var sant.Man förstår INTE hur han orkat att stå upp i allt elände , att ändå kunna engagera glädja mej , dej och oss alla runt om i världen

Jag liksom många runt om i världen ,kan förstå hur falska människor som dömde michael Jackson ÄR...och det finns inga ord som kan uttrycka den avsky,förakt...man känner, för de som jagade honom...och hans själ. Kanske var det detta är en del av det som drev honom till den alltför tidiga död. Skulle kunna skriva vad man önskar vad dem skulle ställas inför ,men bara lägga energi på falska provocerande människor, NEJ TACK !

DETTA  är en hyllning till den störste , en person, som verkligen ska uppskattas och uppmärksammas, INTE till de falska människor som gjorde honom illa.

Jag väljer att ta ställning och det tror ja hela världen gör, den förtrollande och engagerande humoristiska    MICHAEL JACKSON...för den fina artist han var och är,inspirerar andra ungdomar att följa sin drömmar, att kunna lyckas.

Vill med denna hyllning  säga mitt farväl till honom, DIN musik kommer alltid finnas kvar.
För mig var du den störste.
Vila i frid.
 
En kärleksfull och ack så viktig text får avsluta denna hyllning.

Heal The World
Make It A Better Place
For You And For Me
And The Entire Human Race
There Are People Dying
If You Care Enough
For The Living
Make A Better Place
For You And For Me


Vad morgonen ger

Under nattens timmar då allt är stilla ,ett regn som sakta strilar och man märker man hur tyst det är,förutom en och annan bil som ska till sitt färdmål.Vaknade utvilad och tog en liten promenad runt i kvarteret,och fick mig en god morgon som var trevligt..inte dumt va?


Romantikens tecken

När det gäller romantik så finns det många sätt och uttryck att visa det ,att göra sin älskade glad..och få denne känna sig speciell,vad är då bättre att kunna visa det som en bra start på dagen,detta är väl lite grann kärlek vid första brödkastet : )


Gamla gubbar

21 juni var jag med några vänner och upplevde en härlig kväll,på ullevi, då "gubbarna" i AC/DC var på besök i sverige.Det är pigga gubbar : ) med tanke på att de bildades 1973.

Vilken kväll sedan...att innan vi skulle in på arenan fick stå under en  av trapporna för en större regnskur trots att det var sol, lade inte nån sordi på vår glädje ..bara att gilla läget, men lite galet var det.Visst var konserten bra innehåll det flesta hits, även om man har sina personliga favoriter,som inte kom med.



Vilken hjälte han är Angus Young är som en 20 åring i sitt sätt att spela och agera på scen,vilken känsla och scennärvaro.



Mycket folk var det ca 57210 och alla vara glada och själva atmosfären var riktigt mäktig.




Det lustiga med detta är ,när sista låten ebbat ut som naturligtvis är "For whose about to rock (we salute you)" och vi dryga 57000 på väg att vända hemåt,då hör vi en stor knall och ett härligt fyrverkeri uppenbarar sig på den blåa himlen.Detta är kärlek till fansen det .

 
 


Cirkus i stan

Var i söndags på en tidig morgonpromenad..till jobbet,solet lyste och naturen hade vaknat ur sin nattsömn,och sträckte på sig med hjälp av solens strålar. Det är en riktig skatt då vädret är fint att kunna fota,och på morgonen,,då inte solen står så högt upp på himlen.Ljuset som speglar sig mellan trädet är en riktigt skön syn att se.

Bambina är det kanske inte så många som vet vem det är,vilket jag ska berätta.Tycker hon får visa upp sig



Bambina är en elefant ,som synes.Tillhörde en cirkus som hette Strassburger och tyvärr avled hon i här i stan,året var 1927 och hon vägde fyra ton. Hon vilar på en djurkyrkogård som heter Franciskuslunden lite grann söder om örebro  ca 4- 5 km från stan. Till hennes minne så reste man denna staty och visst är hon värd att minnas och hyllas.

Linné ,färg och form

Carl Von Linne var en man som gjorde många resor och skulle katogisera och artbestämma varje växt.Hans intresse grundade sig i ,som liten pojk när hans familj hade en av det förnämsta trädgårdarna .Sommaren 1709, flyttade familjen till Stenbrohults prästgård och där började intresset . När han var lite ledsen, då fick han en blomma och blev han både lugn och glad.Vilken inverkan på den tiden det kunde ha, på den tiden.

Vad han gjorde var att Carl von Linné utformade sexualsystemet det vill säga indelning av växter efter deras kön och befruktningsdelar (ståndare och pistiller), ett lätt men något onaturligt sätt att indela växter på.

Jag kan förstå hans intresse och hängivenhet till växter för det är fina blommor och växter vi har. Se bara på dessa,






Med besked

Kändes i dag att det var ordenligt på gång,han där uppe i himlen...kanske väder guden  el tors hammare som nån poetiskt brukar säga...var inte på bra humör, small rejält ett par gånger .men på märkligt sätt rätt så mysigt. : )

Klart att man ska respekt för åskan och blixten har varit riktigt otäcka saker i landet så VAR försiktiga.

Efter den ordentliga regnskuren, så är det härligt att se hur vattendropparna ligger i bladens trygga famn,lite grann såhär


Dagens gäst

En ganska grå ,lite kyligare dag,men skönt på ett sätt...dagarna har varit enormt varma ,helt otroligt..egentligen.SKönt att återhämta sig lite,jag gillar värmen och solen men lite extremt har det varit.

Fick ett fint besök...sen får man tycka vad man vill om denna kontroversiella varelse...en del förbannar den....

Just i dag ...visade den sig vara på ett strålande humör innan den flög vidare



Tur det finns andra

Jag skrev ju lite grann historien om hägern som inte ville ställa upp på foto,Sån tur att det fanns lite andra varelser som gladligen ställde upp.Fina " fotomodeller " om inte annat : )







Tjusningen med humlor att man får vara snabb att fotografera,de är snabba på att dra från blomma till blomma,och lite risk är det med humlor...blir de irriterade då är det inte kul...så var försiktig..helt klart. Lyfte ju fram det  tidigare, att respekten för andra djur ÄR mkt  viktigt.

Stora djur i all ära...men riktigt små djur är unika och speciella och riktigt spännande i sitt sammanhang, det tycker ja detta  bevisar  om nåt....helt fantatiskt.



Jag vet att denna är liiiiiite obehaglig och denna ger fobiska känslor....men den är sannerligen mäktig i sin form


Divalater

Nåt som är spännande att uppleva och  fotografera är DJUR ,handlar ju om få in en riktig känsla och få till.."ögonblicket"

Det kan dock vara knepigt...ibland...och tålamod krävs verkligen, 

Respekten för våra två och fyrbenta vänner är troligt viktig...För är man försiktig då kan den utvalde ev låta sig fotograferas från sin bästa sida.


Divalater hade jag som rubrik och det var under denna dag lite disigt och grått.




Lagom vid alnängsbadets konstgjorda tömda botten så såg jag en fin långbent fågel...nämligen en häger.

Wow tänkte jag och det här lär ju bli en höjdare.Stod på ett behörigt avstånd...närmade mig bara liiite grann, stod och skulle ta fram kameran...

Tänker inom bords ..vänd dig lite bara så blir det en bra profil...att visa upp sig från den bästa sidan ,nog lade den märke till mig,men bara gick av och an...och hade inte nån större lust att bli fotograferad. 

Får in ögonblicket...då flyger fågeln över till andra sidan badet. Gör ett nytt försök...precis samma förberedelser,nu ska det gå vägen men vad händer...samma ögonblick flyger den över träden säkert med reaktionen

"Hmmm kan man aldrig får vara i fred, " I´m DIVA "

Detta är ju tjusningen med fota, i bland går det inte att få som man vill...och det bara att gilla läget. Men lite snopet när man är så näääära  : )


De fyra årstiderna

För min del...så tycker ja varje årstid har en tjusning.Hur mäktigt ,naturen kan skifta i årstider,låta oss bli bjudna på härligt skådespel...




En mäktig sensommardag




Härlig höst




Till vintern... mild och lite grå,men ack så bra bakgrund till en bra bild.



Detta är ju den perfekta definitionen av vinterns övergång till våren.

Tycker en härlig promenad slinga som verkligen ska lyftas fram ,är den till Naturens hus..och runt om där, verkligen underbart och skön avkoppling...rekommenderas.


Tidig morgon

I samband med mitt jobb, får jag ibland gå upp tidiga mornar ,och i bland har det verkligen nåt att ge...vilka färgkombinationer det uppstår .Som ett rent konstverk med himlen som kreatör



kan oxå se ut så här



Detta ger en bra start på dagen.


Välkommen till min nya blogg/ Inledning


    



Hejsan


Äntligen har jag kommit för mig att börja blogga till ett av mina intressen...nämligen fotografering.

Har haft ett litet behov att vilja utrycka mig till mina foton. för det finns en bakgrund till många av mina foton.Vad bättre då att kunna blogga och få berätta lite om det. Lite tankar och funderingar och ett och annat gott skratt,hoppas jag få bjuda på.


Så hoppas det blir ett nöje och läsa,och följa min blogg...är det nån undran och fråga så bara höra av sig lovar jag svara.

In i dimman bara : )



Inledning

Ur fotosynpunkt så finns det inget dåligt väder,förutom driv - is och hagelskurar,(hehe) ..Vädrets makter råder man ju inte på , det gäller liksom gilla läget och göra det bästa av det. Visst är det så att en solig dag lockar mer än när det är dåligt väder grått trist,det säger sig självt.

Tror man får släppa loss fantasin...och sen finns det inga begränsningar,men i bland kan man stå still i sitt skapande det har jag gjort, ett antal gånger ..men gäller väl då att försöka kolla lite i fototidningar ,kolla på nätet när folk tagit foton se och bli inspirerad, det tror jag är den bästa lösningen. 

Det som gör det roligt för mig att fota...är ju det att man är öppen för det mesta....i bland har man perioder att man fotar som typ spegelbilder



eller nåt som är humoristiskt



Det bästa vapnet är att ha med sig kameran man vet ju inte när tillfället dyker upp,..hur många gånger har man inte sagt.."Ååååh  om ja ändå hade haft kameran med mig".De flesta har ju kameran i mobilen...och det är en bra grej.


 


RSS 2.0