Svampens gåta och charm

Ett tydligt höst tecken,men oxå härligt sådant är svamp..med dess olika storlekar...helt enormt att uppleva att det finns så många olika sorter..fantatiskt.

Min..erfarenhet av svamp är inte så stor...personligen är ja inte så mycket för svamp...vad det beror på vet ja ej, men det ska sägas att, jag är mer än gärna öppen för att prova tilllagad svamp...bara att komma med inbjudan.*L*

Dock är det viktigt att ha en bra svampbok och verkligen...läsa och se vilken sorts svamp det är, en del ser ju inbjudande ut ..men kan vara ack så farlig om man inte tar reda på vad svampen heter. Välkänt att vit och röd flugsvamp tillhör de oätliga typen, som man ska avstå från...giftighetsgraden kan också variera vid olika arter.

Det är främst gifterna amatoxin och orellanin som ger de allvarligaste skadorna. Symtomen av dessa visar sig oftast först efter 8-24 timmar och ibland upp till 2-3 veckor efter förtäring.

Illamående och magsmärtor några timmar efter måltid, är vanligen tecken på lindrigare svampförgiftning, eller dåligt hanterad svamp. Svamp är en färskvara och angrips lätt av bakterier.

Som sagt MYCKET viktigt att ta reda på, vad för svamp som plockas...och ha med sig en utförlig svampguide. Oerhört värdefull och i bland kan vara skillnad på en skön svamptur eller en livsfarlig akut olyckshändelse.

Nog om det mina vänner , det är ju en härlig känsla upptäcka vilka fina svampar vi har





Svampar har traditionellt använts som läkemedel och även inom den moderna medicinska vetenskapen spelar svampar stor roll.Mykologi är vetenskapen om svampar.



Klimatfaktorer , mycket regn och värme är gynnsamt. Likaså det geografiska läget. Söderut är säsongen lång och i norr är den kort. Under milda vintrar kan svamp plockas året om.



Tips till de som är oerfarna svamplockare :

Skär inte av svampen. Försök att få upp hela svampen i oskadat skick. Vicka försiktigt på foten och vrid sedan. Hjälp ev. till med ett knivblad i marken. Foten är viktig för artbestämning. En renskniv är bra att ha, men inte nödvändig.

Plocka friska väl utvecklade svampar. Gamla är ofta angripna, ibland giftiga, låt dem stå kvar . Unga små svampar är ofta svåra att artbestämma.

Börja med kantareller, soppar och kremlor. De förekommer rikligt, är oftast utmärkta matsvampar och sällan giftiga.



Man känner idag till omkring 10000 arter av svampar



Röd flugsvamp är en mycket vanlig  svamp med normalt utseende, röd med vita prickar. Liksom många flugsvampar är den röda flugsvampen giftig och skall därför inte användas som matsvamp.

Enligt en historia  använde vikingar röd flugsvamp för att framkalla tillräckligt mycket vrede för att kunna gå bärsärkagång...snacka om snedtändning : )  Nu finns det inte nåt som styrker den sägnen...så man tror det var en myt. Lite annorlunda fakta om flugsvampen , alltid spännande ta till sig saker man inte visste


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0