En tanke och betraktelse.
Det ska man ju inte låta sig nedslås av..krypa upp i soffan , en bra film ,eller varför inte hugga in på en sådan härlig sak...vare det sig är roman ,novell ,dikter biografi...ett kulturbehov tror jag vi alla har ,på ett eller annat sätt.
Det härliga delen med hösten är alla färgglada blad man kan hitta...helt otroligt vad naturen kan göra,tog mig en tur igår att ta en promenad till naturens efter en tids uppehåll,pga av jobb och tyvärr förkylning, en förkommande sjukdom såhär till hösten för många. Så viktigt att ta hand om sig med vitaminer, bra sömn och varför inte djupdyka i alla goda äpplesorter vi har...
Ja mina vänner ,det var ju blad ja skulle belysa..och igår längs med slingan så fanns det..löv som fallit till marken...och vilka färger mönster det finns . Vad tänker man om blad då? Tja nåt som finns på träd...kanske man tänker..vad annars. Slog upp och kollade lite fakta,och det var inte lite ja fick reda på. Fanns en hel del och jag ska på ett kortfattat sätt berätta..lite.
Försvarsblad är blad som antingen helt och hållet eller åtminstone delvis ombildats till stickande organ, sk bladtornar, och som försvarar växterna mot djurens angrepp. Dessa har så fullständigt förvandlats till försvarsorgan, att de endast med svårighet kan igenkännas som blad.
Klättringsblad är sådana blad, som förekommer hos en del växter med svag stam och hjälper dessa växter att klättra uppför och klänga sig intill fastare föremål. Klättringsbladen är oftast försedda med och tidvis helt och hållet förvandlade till trådlika, vindlande organ, så kallade klängen.
Simblad är blad hos en del vattenväxter som gör att växterna håller sig flytande i vattnet. I denna typ av blad finns ganska stora håligheter som innehåller luft, som ett slags simblåsor.
Vattenblad är trådfint delade i vatten nedsänkta blad hos vattenväxter. Trådningen syftar till att låta en större bladyta komma i beröring med vattnet.
Hos de flesta växter, åtminstone i de kallare klimaten, dör och faller örtbladen av samma år som de bildats. I Sverige är det till exempel endast ett litet antal av växterna som har fleråriga blad; till exempel barrträden. I varmare klimat är antalet växter med fleråriga blad mycket större. Hos en del av dessa kan bladen bli ganska gamla.
Lite småkul information. visar att löv inte är bara nåt på ett träd..utan fyller en funktion, jag tog mig friheten att bli lite kreativ med blad jag hittade...så detta fina collage får avsluta denna lilla betraktelse och kunskapstund.