Charmig på sitt sätt

Nåt som är somrigt tycker jag,se humlan på nära håll och får man den möjligheten...så kan man se den jobba...och suga åt sig lite nektar ...från blommornas sporre. De är fascinerande på sitt sätt och med sin form och mönster. Klart är att som en dröm få komma en humla så nära det bara är möjligt få in ett fint foto.

Charmen är ju att det är liten utmaning att kunna få in ögonblicket...att  fotografera, med tanke på är den är inte still speciellt länge från blomma till blomma.

Men självklart är det viktigt med hänsyn och visa respekt även till de små djuren.Samspel mellan mig och humlan...är ju superviktig. att kunna vara stilla ,samtidigt visa hänsyn till humlans funktion och inte störa den, att vara för närgången.



Jag letade upp lite fakta,och det är en hel del man inte vet om humlan,ganska lite faktiskt , jag fick mig lite lärdom om humlan.Fakta kan vara lite vid första inblicken, lång tråkig osv,men ja ska på ett lättsamt sätt berätta lite om hur den är och fungerar.

Det man inte vet att det finns 39 arter av humlan inkl 9 arter av en humla som kallar sig snylthumla.  Humlan är varmblodig ,har en kroppstemperatur på mellan 35-40 grader, nästan som hos oss människor. Om temperaturen ligger under 30 grader vid bröstpartiet  får den värma upp sig genom att aktivera de stora vingmusklerna. Vingarna vibrerar  och man kan höra ett brummande ljud från den stillasittande humlan.

Humlor har som getingen en GADD ,den  syns dock nästan inte på grund av den ludna bakkroppen.Till skillnad från getingen har humlan nåt som kallas " hulling " som är  en bakåtvänd spetsig tagg och dess syfte är förhindra att den kroppsdel som stuckits in i något ska glida ut samma väg.

 Men humlan ska vara rejält uppretad innan den sticks. Giftet är mycket svagare än till exempel biets och det känns mer som om humlan bränns

Nåt som förvånade mig är att humlan har en tunga..ja det är sant. Det finns två arter som har kort och lång tunga.Denna bild är dock inte tagen av mig,( i wish )



Men vilken bild att kunna visa ..det ser ut...imponerande , hur den drar åt sig nektar eller som det heter polinerar ur en blomma som är ganska djup. Vissa korttungade humlearter, i Sverige framför allt en sort som heter tjuvhumla, kryper inte in i blomman på långa djupa blommor utan biter i stället hål i sidan på blomkalken.Passande namn så att säga vilka tjuvar  : )

Den har två magar ,en vanlig och en honungsmage som kallas kräva,där nektarn samlas. När den delen är full så tar den stor del av bakkroppen.En humla kan flyga med en last som är lika stor som dess vikt. Wow ..det är inte dåligt.

Dess funktion är viktig,de är största spridarna av pollinering , som är sexuell befruktning som används av en mycket stor majoritet av växtarter. För djur som bin och humlor är blommor sexuellt attraherande. De små pollen  hos växterna motsvarar djurens sädesceller. Detta är befruktingsceller som är specialiserade på spridning och förflyttning. 

Jag måste säga att jag fick veta en hel del om humlan, men så mycket, ja inte visste om denne,och som blev en glad överraskning.Slut på biologilektionen  : )


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0